În rubrica de astăzi, colegul nostru Vlad Florin Tudosă a vorbit despre alte două instituții importante din Uniunea Europeană, mai precis despre Comisa Europeană și Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Comisia Europeană este organul executiv al UE, independent din punct de vedere politic. Este responsabilă cu elaborarea de propuneri de noi acte legislative și cu punerea în aplicare a deciziilor Parlamentului European și ale Consiliului UE. Conducerea politică este exercitată de o echipă formată din 28 de comisari (câte unul din fiecare stat membru), în fruntea cărora se află președintele Comisiei. Acesta decide de ce domeniu politic răspunde fiecare comisar.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) interpretează legislația UE pentru a se asigura că aceasta se aplică în același mod în toate țările membre și soluționează litigiile juridice dintre guvernele naționale și instituțiile europene.
În anumite circumstanțe, Curtea poate fi sesizată de persoane fizice, întreprinderi sau organizații care doresc să introducă o acțiune împotriva unei instituții UE pe care o suspectează că le-a încălcat drepturile.