EvenimenteStiri LocaleStiri Nationale

Muzeul Memorie, viitorul regăsit prin trecutul retrăit

Ce anume din trectul tău te face cine ești astăzi?

O întrebare pe care Muzeul Memoriei încearcă să ne-o readucă în actualitate, construind o experiență prin care vizitatorii pot genera povești alternative și căuta răspunsuri. Vorbim despre o expoziție multimedia care îți va deschide noi perspective asupra Primului Război Mondial! Un parcurs emoțional ghidat prin fragmente de vieți descoperite în fotografii, amintiri, cărți poștale, înregistrări audio, jurnale și documente istorice. Toate transpuse în proiecții și instalații sonore care dau naștere unei reconstituiri vii a trecutului.

Smaranda Pasnicu, manager proiect și una dintre co-fondatoarele Asociației PUNCTART, a acordat un interviu lui Vlad Florin Tudosă despre acest exercițiu de memorie care se întâmplă aici și acum.

 

Muzeul Memoriei este un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național analizând momente istorice marcante din evoluția României, utilizând tehnologia ca limbaj comun cu publicul tânăr.

Muzeul Memoriei este un loc al amintirilor în care trecutul se unește cu prezentul pentru a căuta în istoria fiecăruia perspective noi, uitate sau ignorate. Muzeul Memoriei este o ințiativă Punctart care își propune să ridice întrebara: suntem noi memoria care se naște din cursul și pe parcursul istoriei gândite și trăite?

Muzeul Memoriei a deschis primul său capitol cu o cercetare despre începutul secolului, cu accent pe Marele Război.

Timp de 18 luni ne-am propus să căutăm legături între istoria trăită și istoria citită, prin arhivele muzeelor, colecționarilor și publicului interesat și să aducem la lumină fotografii, documente, scrisori, cărți poștale, obiecte, melodii etc. care vorbesc despre viața cotidiană a anilor 1910-1920 din marile orașe.

Proiect finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a finanțatorilor. Aceștia nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Iulius Mall Suceava, Epson (soluții de videoproiecție de cel mai înalt nivel), Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI), Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea Ovidius Constanța, Muzeul Național al Literaturii Iași, Fundația Principesa Margareta prin Telefonul Vârstnicului, În Dialog, Grid Management Group

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Agerpres, Scena9, IQads, Feeder.

 

Articole Similare

Back to top button