Evenimente

PIESA DE TEATRU COSMIC LA USV

Planetariul din Suceava, al treilea din ţară în ordinea deschiderii, a fost inaugurat în anul 1982, fiind cel mai mare din România în ceea ce priveşte capacitatea sălii (79 de locuri), cât şi diametrul cupolei (10 m), pe care aparatul SkyMaster ZKP2 proiectează aproximativ 6000 de corpuri cerești.
Dintotdeauna, oamenii au fost fascinați de cer. Asta i-a făcut să dezvolte o strânsă legătură cu ceea ce se află deasupra lor, ceea ce nu pot cuprinde sau înțelege în totalitate. Spațiul acesta infinit a determinat mitologie, folclor, religie, astrologie, știință, artă. Până acum, puțin peste 550 de oameni au călătorit în spațiu și numai 12 au pășit pe suprafața Lunii. La 17 iunie 1994, astronautul american Charles Duke, membru al echipajului spațial Apollo 16, al 10-lea om care a pășit pe Lună, a vizitat Planetariul din Suceava.
Suportul de text pe care spectacolul COSMIC a fost construit este o înlănțuire de poezii sau fragmente de poezii, scrise de liceeni ai Colegiului Național Petru Rareş din Suceava, membri ai Clubului de poezie ‘Light of Ink’, coordonat de profesorul Gheorghe Cîrstian. Textele descriu peisajul emoțional cotidian, compunând într-o cheie intimă și sensibilă un discurs introspectiv și romantic, de o profundă umanitate.
Spectacolul își propune să ridice întrebări despre ordinea din haos și despre haosul din ordine. O incursiune mai ales auditivă, despre liniștea și neliniștea din noi, dominată vizual de atmosfera cosmică din Planetariu.
Distribuția spectacolului: Luminița Andruh, Felicia Malai, Polya Zubati.
Cezar Leşanu, operatorul proiecțiilor, este muzeograf al Observatorului Astronomic și doctorand la USV.
Cosmin Panaite, actor al Teatrului Municipal “Matei Vişniec” Suceava, aflat la cea de-a doua experiență de lucru cu Teatrul Studențesc Fabulinus, după spectacolul ‘Pisica Verde’‚ este regizorul și coordonatorul acestui proiect, realizat de Universitatea “Ştefan cel Mare” și Casa de Cultură a Studenților, în parteneriat cu Clubul de Poezie Light of Ink de la Colegiul Național Petru Rareș Suceava.
_________________
Planetariul USV, ora 19.00
Intrarea liberă, in limita locurilor disponibile.
#cosmic #teatrulstudențescfabulinus

 

 

Articole Similare

Back to top button