Holzindustrie Schweighofer finanțează, în parteneriat cu Colegiul Tehnic Lațcu Vodă și Primăria orașului Siret, o clasă de învățământ dual pentru calificarea mecanic utilaje și instalații industrie.
„Învățământul dual constituie pentru elevi o foarte bună șansă de a se pregăti în concordanță cu cerințele pieței muncii. La terminarea studiilor, aceștia se vor putea încadra imediat în producție. De asemenea, acordarea bursei profesionale va contribui la reducerea abandonului școlar. Efectele pozitive se vor resimți atât în mediul economic, cât și la nivel de comunitate locală.” a spus Adrian Popoiu, primarul orașului Siret.
Absolvenții clasei a VIII-a din zona orașului Siret au la dispoziție din toamna anului 2019 o nouă clasă cu 28 de locuri unde accentul este pus pe pregătire practică – în cei trei ani de școală ponderea acesteia crește până la 70% din orele de curs. Practică va fi efectuată în atelierele școlii și în cadrul fabricilor Holzindustrie Schweighofer din Siret și Rădăuți.
„Nu mai e nici o surpriză pentru nimeni: meseriile sunt la mare căutare, muncitorii pleacă din țară și rămânem fără forță de muncă” a declarat Horea Mitrea, directorul fabricii de panouri Holzindustrie Schweighofer din Siret. „Una dintre soluțiile pe care le avem la îndemână, agenți economici, autorități locale și instituții educaționale, este să ne unim forțele și să contribuim la educația și formarea tinerilor. Este un efort mare și efectele se vor vedea pe termen mediu și lung. Vom vedea rezultatele în câțiva ani. Sper ca viitoarele generații să înțeleagă că și în România, acasă la tine, se poate face carieră și că prin muncă și seriozitate poți avea un viitor asigurat.”
Sorina Răuțu, manager de resurse umane la Holzindustrie Schweighofer Rădăuți a precizat: „Ne dorim să impulsionăm elevii de clasa a VIII-a care au înclinație spre acest domeniu, să se înscrie și să urmeze cu interes cursurile acestei clase, perioada de practică în cadrul fabricilor aducând un mare plus în identificarea oportunităților de carieră ale elevilor. La finalizarea studiilor, cursanții nu vor fi obligați să se angajeze în cadrul fabricilor noastre, dar ne dorim ca ei să rămână acasă. Rădăuțiul și Siretul sunt orașe ofertante din punct de vedere al locurilor de muncă în domeniul industrial, datorită condițiilor moderne de lucru, siguranței locului de muncă precum și altor numeroase beneficii și posibilități de avansare în carieră.”
În cadrul acestui program, elevii vor primi o bursă lunară de 200 de lei de la stat și 200 de lei de la Holzindustrie Schweighofer. Alături de instruire, firma va mai oferi transport la fabrică dar și echipament de lucru și protecție. Holzindustrie Schweighofer Siret și Holzindustrie Schweighofer Rădăuți vor oferi fiecare câte șapte burse în timp ce un alt un alt agent economic va sprijini financiar cealaltă jumătate de elevi din clasa de 28.
Elevii din Siret și din împrejurimi care termină anul acesta clasa a VIII-a au șansa să se înscrie în iunie la această clasă din cadrul Colegiului Tehnic Lațcu Vodă.
„Învățământul profesional dual este o șansă atât pentru elevi, cât și pentru agenții economici dar și pentru comunitatea locală. Ca unitate de învățământ ne bucură solicitarea firmei Holzindustrie Schweihofer de a școlariza la Colegiul Tehnic Lațcu Vodă Siret absolvenți de clasa a VIII-a într-o primă clasă de învățământ profesional dual cu calificarea mecanic utilaje și instalații în industrie. Pe lângă avantajele materiale de care vor beneficia elevii vor face practică în cadrul fabricii, ceea ce va spori considerabil calitatea formării lor profesionale și va asigura accesul facil în câmpul muncii.” a precizat Doina Puiu, Director al Colegiului Tehnic Lațcu Vodă.
Compania are deja trei ani de experiență cu susținerea învățământului profesional – din 2016 funcționează la Colegiul Tehnic din Moinești o clasă cu 28 de bursieri Schweighofer, care se pregătesc pentru meseriile de lăcătuș mecanic și electrician.
Despre Grupul Schweighofer
Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de energie din surse regenerabile și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn, precum și o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având în acest moment aproximativ 3.100 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.