Stiri Locale

39 DE PERSOANE AU FOST ÎNȚEPATE DE CĂPUȘE

Încălzirea vremii a adus şi primul val de atac al căpuşelor din acest an. Evidenţele Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) de la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava arată că în ultimele 21 de zile, din 26 martie până ieri, au ajuns în UPU cu înţepături de căpuşe 39 de persoane, dintre care 13 copii. Nouă dintre copii sunt cu vârste între 1 şi 6 ani şi au fost înţepaţi în zona capului, de braţe sau de picioare. La adulţi, cei mai mulţi s-au prezentat cu înţepături de căpuşe în zona abdominală şi pe picioare. Persoanelor înţepate de căpuşe li se face toaleta plăgii, li se administrează vaccin antitetanos, apoi sunt luate în evidenţă la o secţie de Boli infecţioase pentru tratament de specialitate. Analizele suplimentare pentru Boala Lyme sunt recomandate în funcţie de localizarea plăgii şi de tipul de căpuşă.

În cazul înţepăturilor de căpuşă, recomandarea medicilor este de a se evita extragerea acestora şi prezentarea în cel mai scurt timp la o unitate medicală sau la medicul de familie, pentru a fi extrasă insecta în condiţii sigure şi pentru toaletarea zonei.

Pentru evitarea muşcăturii de căpuşe, se recomandă măsuri de protecţie individuală la ieşirile la iarbă verde, precum purtarea unor haine în culori deschise şi cu textură mai deasă pentru a putea fi observate insectele mai uşor, încălţăminte închisă, acoperirea capului cu şepci sau pălării. După petrecerea timpului în zone cu vegetaţie, o verificare corporală atentă poate duce la descoperirea insectelor.

Articole Similare

Back to top button