Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEducatieEvenimenteStiri Locale

Peste 250 de elevi ai Școlii Gimnaziale Milișăuți au participat la evenimentul Ziua Europei – Parada multiculturală

Marți, 9 mai 2023, peste 250 de elevi ai Școlii Gimnaziale Milișăuți au celebrat Ziua Europei printr-o amplă activitate ce a cuprins o paradă multiculturală și o competiție între clase.

Au fost alături de ei 9 profesori diriginți care i-au îndrumat în pregătirea momentelor artistice, dar și alte 15 cadre didactice, invitați, părinți, spectator din întreaga comunitate. Spectacolul s-a desfășurat la Casa de Cultură a orașului Milișăuți.

Proiectul are ca scop promovarea toleranței și a cooperării în rândul elevilor. Acesta se află la ediția a V-a și a fost inițiat de coordonatorul de proiecte și programe educative, Marciuc Adriana, în colaborare cu Consiliul Școlar al Elevilor și Comisia diriginților, încă din 2017. Proiectul este organizat de Școala Gimnazială Milișăuți, în parteneriat cu Primăria Orașului Milișăuți, Asociația de Părinți și Casa de Cultură Milișăuți.

Ziua a debutat la ambele școli, Milișăuți și Bădeuți, cu motto-ul „Împreună pentru pace în lume!”, mesaj scris pe pancartele de prezentare ale echipelor concurente. Elevii au ilustrat, prin costume și diferite simboluri, țări membre ale Uniunii Europene: Finlanda, Slovenia, Estonia, Austria, Bulgaria, Danemarca, Cipru, Lituania și Ungaria. Marșul european a pornit cu cântece și strigăte de entuziasm spre Casa de Cultură a orașului, locuitorii și trecătorii putând admira fiecare clasă. Poliția orașului Milișăuți a fost alături participanți, ca de obicei, însoțind grupul mare de copii, pe drumul public dintre Școala Milișăuți și centrul orașului. În cadrul Consiliului Elevilor, echipele participante au tras la sorți o țară pe care urmau să o reprezinte pe scenă, evidențiind specificul cultural al acesteia. Astfel, am admirat costumații specifice fiecărei țări participante, tradiții, obiceiuri, locuri. Toate clasele participante au fost premiate.

Primăria Orașului Milișăuți va susține cheltuielile de transport a trei excursii pentru câștigătorii Premiilor I, II și III. Astfel, elevii clasei a VI-a A (Finlanda), prof. Solovăstru Marinela, câștigătorii premiului I vor pleca într-o excursie de două zile. Premiul al II-lea a fost câștigat de clasa a V-a A (Ungaria), prof. Platon Adrian, iar Premiul al III-lea a fost câștigat de elevii clasei a VII-a B (Bulgaria), prof. Dumitrașcă Liliana.  Aceste clase vor pleca într-o excursie de o zi.

A fost o muncă de echipă, profesorii diriginți provocând elevii în realizarea scenariilor, dar și cu un sprijin deosebit al părinților care au susținut copiii cu costume, recuzită, repetiții.

Toleranța, diversitatea, democrația, demnitatea, bunăstarea, solidaritatea sunt valorile pe care sperăm că elevii Școlii Gimnaziale Milișăuți și le-au consolidat cu ocazia acestui eveniment. 

Prof. Adela Rusu, Cordonator de proiecte și programe educative

Articole Similare

Back to top button