Articole GeneraleComunicate de presaEducatieSanatateSocialStiriStiri Locale

Nouă secții și compartimente de la Spitalul Județean Suceava primesc statutul de secții și compartimente clinice universitare

Ministerul Sănătății a aprobat joi, 13 iulie 2023, prin Ordinul nr. 2345, acordarea a statutului de secție clinică universitară și compartiment clinic universitar pentru 9 secții și compartimente din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Modificarea a fost aprobată în urma propunerilor Univesității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) și reprezintă o primă etapă, esențială în transformarea SJU Suceava în spital clinic.

Reprezentanții universității sucevene precizează că demersul privind transformarea unității medicale în spital clinic a fost inițiat în baza parteneriatului existent cu Consiliul Județean Suceava și Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava (SJUSV). În acest sens, un argument inportant îl reprezintă faptul că, la nivelul celor 9 secții și compartimente ale spitalului, se desfășoară deja activități de învățământ universitar, cercetare științifică și educație medicală continuă la standarde ridicate de calitate, secțiile menționate întrunind toate condițiile profesionale, didactice și tehnice pentru obținerea statutului de secție clinică universitară, respectiv compartiment clinic universitar.

Cele 9 secții și compartimente incluse în această primă etapă de dezvoltare clinică universitară a Spitalului Județean sunt:

  • Secția de nefrologie,
  • Laboratorul BK de diagnostic și biologie moleculară,
  • Secția de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice,
  • Secția de reumatologie,
  • Secția de chirurgie și ortopedie pediatrică,
  • Serviciul județean de medicină legală,
  • Secția de chirurgie generală,
  • Secția de pediatrie,
  • Secția de ortopedie și traumatologie.

În rândurile personalului medical angajat în fiecare dintre secțiile/compartimentele menționate, cel puțin unul este cadru didactic titular la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Până în prezent, conf. univ. dr. Dimitrie Siriopol, Director Medical al SJUSV, conf. univ. dr. Roxana Filip, ș. l. dr. Claudiu Cobuz, ș. l. dr. Codruța Bran, ș. l. dr. Florin Filip, ș. l. dr. Lăcrămioara Bălan, ș. l. dr. Valeriu Gavrilovici, ș. l. dr. Elena Tărăranu și ș. l. dr. Răzvan Bandac sunt titulari de disciplină și membri în echipe de cercetare medicală la Facultatea de Medicină și Științe Biologice a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” a asigurat, prin cele nouă secții, organizarea activităților de cercetare științifică desfășurate în colaborare, precum și a activităților didactice și de practică a peste 500 de studenți de la USV, din cadrul programului de studiu de masterat Nutriție și Recuperare Medicală și a programelor de studiu de licență Asistență medicală generală, Nutriție și dieteticăBalneofiziokinetoterapie și recuperare.

„USV mulțumește în mod special Președintelui Consiliului Județean Suceava, domnul Gheorghe Flutur, pentru susținerea directă acordată pe întreg parcursul acestui proces, începând cu inițierea acordului de colaborare dintre USV și SJUSV, miniștrilor Educației, doamna Dr. Ligia Deca și domnul Prof. univ. dr. Sorin-Mihai Cîmpeanu, pentru atenția acordată soluționării cu celeritate a procesului de analiză a dosarului la Ministerul Educației și acordarea avizului favorabil în data de 31.10.2022, conducerii Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, pentru consilierea acordată în elaborarea documentelor suport, și, nu în ultimul rând, directorului Spitalului Județean Suceava, domnul Dr. Alexandru Calancea, pentru colaborarea excelentă existentă între SPJUSV și USV”, a adăugat conducerea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.    

Statutul de spital clinic conduce la creșterea calității serviciilor oferite pacienților și a nivelului de pregătire profesională pentru tratarea cazurilor medicale complexe, precum și a interesului tinerilor medici specialiști sau rezidenți pentru o carieră în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Apare, astfel, și posibilitatea dezvoltării unui program de licență în medicină generală la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

„Fiind primul și singurul spital clinic din județele Suceava, Botoșani și Neamț, Spitalul Județean Suceava își consolidează anvergura regională și își extinde oferta de servicii medicale pe care le poate oferi. Acest moment istoric în evoluția Spitalului Județean și a Universității din Suceava a fost posibil prin colaborarea întregii comunități sucevene, indiferent de apartenența profesională sau politică, prin susținerea acordată de mass-media din regiune, oferind un exemplu de unitate pentru dezvoltarea regională, precizează inițiatorii proiectului.

Articole Similare

Back to top button