AdministratieArticole GeneraleComunicate de presaInterneSocialStiri

Scrisoare deschisă, semnată de membrii coaliției „ONG-uri pentru cetățean”, adresată primarului și consiliului local din Rădăuți

Autoritățile locale CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică, din partea Grupului „ONG-uri pentru cetățean” acuză autoritățile locale din municipiul Rădăuți că au interzis accesul Asociației Rădăuțiul Civic la ședința de Consiliu Local din data de 31 mai și au ignorat petiția transmisă de asociație în numele celor 1000 de cetățeni semnatari, care s-au opus proiectului de desființare a zonei pietonale din Municipiul Rădăuți.

În acest context, Centrul de Resurse pentru Participare Publică își exprimă solidaritatea față de demersurile de advocacy ale Asociației și adresează public o scrisoare Primarului Bogdan Loghin, și membrilor consiliului local al municipiului. Scrisoarea reprezintă punctul de vedere al 20 de organizații ale societății civile din România, reunite în grupul „ONG-uri pentru cetățean”.

Redăm, în cele ce urmează, conținutul integral al scrisorii deschise:

Scrisoare deschisă urmare a votării desființării zonei pietonale în ședință de Consiliu Local a Municipiul Rădăuți

Domnule Primar Bogdan Loghin, doamnelor și domnilor consilieri locali,

Disprețul arătat reprezentanților asociației „Rădăuțiul civic” cărora nu li s-a permis accesul la ședința de Consiliu Local din 31 mai a.c, facilitarea accesului pentru alte persoane, fără a prezenta vreo justificare, atacurile îndreptate împotriva președintelui asociației și ignorarea totală a petiției pe care v-au prezentat-o în numele a peste 1.000 de cetățeni au dat măsura considerației pe care o purtați tuturor cetățenilor, nu numai celor care au ales să ia atitudine cu privire la proiectul de desființare a zonei pietonale din Municipiul Rădăuți.

Membrii coaliției „ONG-uri pentru cetățean”, un grup de 20 de organizații ale societății civile din România preocupate de protejarea spațiului civic, a democrației, a drepturilor omului și, printre acestea, a libertății de exprimare, se anunță solidari cu asociația „Rădăuțiul civic”. Situația la care facem referire exemplifică lupta disproporționată pe care cele mai multe organizații non-guvernamentale o poartă cu autoritățile locale, în special atunci când își asumă misiunea de a proteja democrația și spațiul civic.

Dezaprobăm ferm încercarea de diversiune de la subiectul dezbaterii prin atacul la persoană și discreditarea președintelui asociației „Rădăuțiul civic” și prin prezentarea eforturilor sale de a intra într-un dialog constructiv cu autoritățile drept „presiuni”. Aducerea la cunoștință publică a unor probleme de interes local, comunicarea unei petiții semnate de sute de cetățeni către aleșii locali, ceea ce dvs. ați numit „presiuni” reprezintă, în fapt, participare publică și implicarea comunității în chestiuni ce sunt profund de interes public. Credem că responsabilitatea autorităților publice este de a comunica, asculta și integra, pe cât posibil, vocile din comunitatea locală. Este reprobabilă nerespectarea prevederilor legale care asigură dreptul cetățenilor de a se exprima cu privire la proiectele primăriei și dreptul de a participa la ședințele Consiliului Local din „lipsă de locuri”, fără vreun criteriu de înscriere sau selecție a participanților.

Nu este misiunea societății civile să „sprijine” necondiționat demersurile autorităților locale, după cum ați sugerat în această ședință. Misiunea societății civile este aceea de a sprijini demersurile  cetățenilor în a-și face vocea auzită, respectiv de a participa la procesul decizional. Organizațiile societății civile nu pot și nu trebuie să substituie autoritățile publice în sarcina cărora cade guvernarea. Este, însă, obligația instituțiilor publice să garanteze accesul cetățenilor la ședințele consiliului local, să le permită să se adreseze consiliului local în cadrul acestor ședințe, să asigure transparența decizională și să răspundă petițiilor. După cum este în dreptul organizațiilor non-guvernamentale să vegheze la respectarea Constituției și a principiilor democrației.

Prin atitudinea adoptată, demonstrați că Primăria Municipiului Rădăuți nu dorește să aibă dialog autentic cu cetățenii sau să practice un model de democrație participativă care să respecte și să încurajeze implicarea acestora în deciziile care îi privesc, în bunul mers al „cetății”.

Folosind chiar cuvintele domnului primar Bogdan Loghin, spunem, la rândul nostru, „Deci…așa, nu!”.

În încheiere, facem apel către dumneavoastră să dați dovadă de responsabilitate față de comunitate și să respectați prevederile legislative cu privire la consultarea publică și participarea cetățenilor la ședințele de consiliu. A avea în comunitate cetățeni care sunt atenți la proiecte, dispuși să participe la procesul de luare a deciziilor și să investească energie și timp în chestiuni ce țin de viața în comunitate este un privilegiu pentru o autoritate publică de bună credință. Credem că ar trebui să profitați de această energie și să construiți, alături de acești oameni, proiecte care să conducă la creșterea calității vieții.

Cu considerație,
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
din partea Grupului „ONG-uri pentru cetățean” 

Articole Similare

Back to top button