Articole Generale

“AGATUL – CRISTALE si BIJUTERII” la Muzeul de Stiintele Naturii

Ȋntre pietrele folosite în podoabe, bijuterii sau ornamente, agatul ocupă un loc special, fiind o piatră fascinantă prin infinitatea de modele, texturi și culori.

Agatul a fost folosit de oameni încă din preistorie, cu mii de ani în urmă. Ȋn Grecia Antică și în Imperiul Roman a fost cea mai cunoscută piatră de podoabă, șlefuită sau sculptată în camee. Ȋn timpurile moderne, bijutierii Art Nouveau au fost cei care au redat măreția acestei pietre, folosind în mod special agatele viu colorate. Astăzi agatul este montat în cele mai fanteziste bijuterii, iar bucățile mai mari tăiate şi apoi șlefuite sunt obiecte ornamentale deosebite. Zone faimoase cu exploatări de agat au existat în Italia, Germania și India dar acum sunt secătuite. Dar există depozite enorme în Brazilia, Uruguay, Mexic sau Madagascar. Ocurențe mici se găsesc peste tot în lume. Cele mai cunoscute şi mai frumoase agate din România se găsesc în Munții Apuseni, la Brad și Techereu. (Agatul cu benzi – prezintă benzi de culori distincte dispuse concentric. Culorile depind de impuritățile existente. Fiind poros, agatul se poate colora cu pigmenți speciali. Agatul dendritic – agat alb pur ce conține “peisaje” de incluziuni dendritice datorate oxizilor de mangan. Agatul mușchiform – numele datorat incluziunilor verzui cu aspectul mușchilor de copac în interiorul agatului transparent. Agatul de foc – culori incandescente puternice datorate difracției luminii în agatul cu oxizi de fier)

”Expozitia Mineralia” vă propune o incursiune în lumea pietrelor fine şi preţioase. Minunăţii ale naturii, prezentate la Muzeul de Științele Naturii din Suceava, în toate formele, de la piatra brută la bijuterie, în perioada 3-5 noiembrie.

Articole Similare

Back to top button