Articole GeneraleComunicate de presaSocialStiri Nationale

1.300 de mame din Suceava, Botoșani, Neamț și Bacău vor primi Cutia Bebelușului, oferită de Asociația SAMAS și Fundația OMV Petrom

Asociația SAMAS, cu sprijinul Fundației OMV Petrom, lansează programul Cutia Bebelușului, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă și de a sprijini familiile imediat după nalștere.

Astfel, în 2023 și 2024, în cadrul programului, 1.300 de mame din județele Suceava, Botoșani, Neamț și Bacău vor primi câte o Cutie a Bebelușului, iar 305 cadre medicale vor lucra îndeaproape cu mamele și familiile beneficiare pentru a le oferi informații și sprijin în perioada postnatală.

Inspirat de succesul modelului din Finlanda, dar adaptat la specificul local, programul Cutia Bebelușului a fost introdus pentru prima dată în România de către Asociația SAMAS, în anul 2018. Programul presupune sprijin material pentru familii vulnerabile, creșterea numărului de vizite medicale în perioada sarcinii și după naștere, informare despre soluțiile terapeutice în situații de risc, măsurile corecte de îngrijire a bebelușilor, prezentarea beneficiilor alăptării și ale unei alimentații corecte, precum și promovarea activității și implicării personalului medical în comunitate.

Cutia Bebelușului conține peste 40 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viață: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfășat, articole de îngrijire pentru mame, cosmetice și consumabile pentru îngrijirea nou-născuților, termometru de baie, termometru digital pentru corp, pachet de scutece, foarfecă pentru copii, jucării și cărți pentru copii. Odată golită de produse, cutia se transformă într-un pat ce oferă siguranță pentru bebeluș în primele 3 luni de viață, când riscul morții prin sufocare este foarte ridicat.

Primele 200 de cutii, asamblate și echipate cu ajutorul voluntarilor Fundației OMV Petrom, sunt pregătite pentru a fi expediate către mamele și bebelușii lor din comunitățile vulnerabile din primele 17 localități cuprinse în program.

„Dincolo de bucuria de a-și ține nou-născutul în brațe, vine emoția din privirea proaspetelor mame care primesc Cutia Bebelușului. Acest moment al devenirii, din femeie în mamă, este înălțător și, în același timp, copleșitor. Fiecare copil are nevoie de iubire, hrană, îngrijire, sănătate și de un mediu sigur în care să crească. Dar nu toate mamele pot oferi aceste lucruri micuților lor, din prima zi. Datorită acestui parteneriat cu Fundația OMV Petrom, mamele și bebelușii lor vor primi un sprijin financiar și educațional prin Cutia Bebelușului – împreună din prima zi”, spune Eli Roman, Președinte al Asociației SAMAS.

„Pentru Cutia Bebelușului ne-am inspirat dintr-un model probat și consacrat în timp care și-a dovedit eficiența în a reduce rata mortalității infantile. Cutia va fi un sprijin real pentru mamele din mediile dezavantajate și va asigura nou-născuților un start mai bun în viață, din punct de vedere al sănătății și al siguranței”, declară Ana Maria Mihăescu, Președinta Fundației OMV Petrom.

Despre Asociația SAMAS:

Asociația SAMAS este o organizație nonguvernamentală care activează în domeniul educației pentru sănătate și prevenției și care dezvoltă programe de formare pentru profesioniști din domeniul sănătății și cel educațional, pentru ca aceștia să poată ajuta, la rândul lor, părinții să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea copiilor.

Despre Fundația OMV Petrom:

Lansată în anul 2022, Fundația OMV Petrom construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație timpurie, sănătate timpurie și biodiversitate.

Articole Similare

Back to top button