Articole Generale

30 iunie este a treia zi a Caravanei ”ZILELE FILMULUI ROMANESC” la Suceava

În cea de-a treia zi a Caravanei ”ZILELE FILMULUI ROMÂNESC” la Suceava sunt proiectate alte două producții cinematografice de excepție.

Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de emisie pe 89,9 FM, Radio AS le propune tuturor cinefililor producțiile FIXEUR și LA DRUM CU TATA.

 

 

”Fixeur” spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din Bucureşti al Agenţiei France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franţa îi dă acestuia ocazia să îşi dovedească competenţele. Totuşi, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu realizează că înverşunarea cu care înţelege să facă această meserie este îndoielnică. Din distribuţie mai fac parte actorii Tudor Aaron Istodor, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki, Diana Spătărescu, Andreea Vasile, Adrian Titieni, Cristian Ilinca. „Fixeur” este cel de-al cincilea lungmetraj regizat de Adrian Sitaru după „Pescuit sportiv” (2008), „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (2011), “Domestic” (2012), „Ilegitim” (2016) producţii care au câştigat distincţii importante la festivaluri prestigioase. Regizorul semnează şi câteva dintre cele mai premiate scurtmetraje româneşti: „Valuri” (2007), „Lord” (2009), „Colivia” (2010), „Chefu’” (2012), “Artă” (2014), “Excursie” (2014). Cel mai nou lungmetraj semnat de Adrian Sitaru, „Fixeur” a câştigat, luna trecută, premiul pentru cel mai bun actor, acordat lui Tudor Istodor, şi Menţiune Specială a Juriului în cadrul Les Arcs European Film Festival.

„Fixeur” este o producţie 4 Proof Film (România) în co-producţie cu Petit Film (Franţa), realizată în asociere cu Domestic Film, DaKINO Production şi Movie Production Entertainment.

Proiecția filmului va avea loc la Cinematograful Modern, în data de 30 iunie, începând cu ora 17:00.

 

 

”La drum cu tata” este un road movie a cărui acțiune începe în 1968 la Arad. Mihai (Alex Mărgineanu) și Emil (Răzvan Enciu) sunt doi frați de origine româno-germană ce au un singur lucru în comun: grija pe care i-o poartă tatălui lor bolnav. Mihai, fratele mai mare, este medic si, cu inima ușor îndoită, informator al securității. Pare să se fi împăcat cu viața sa din România ceaușistă. Emil luptă cu înfocare împotriva amprentelor staliniste, intrând astfel în situații din care numai prudența fratelui său mai mare îl mai poate salva. Cei doi, împreună cu tatăl lor (Ovidiu Schumacher), pleacă spre Dresda – cel mai apropiat loc unde acesta poate beneficia de operația care l-ar putea salva. Contextul politic destul de instabil le deturnează însă planul. Pe drum întâlnesc tancurile sovietice care se îndreptau spre Cehoslovacia și sunt forțați să ajungă într-o tabără temporară din RDG. Cu granița germano-cehoslovacă închisă, singura modalitate de a fi repatriați este să primească viză de tranzit prin Republica Federală Germană.

La drum cu tata are un puternic accent autobiografic: „Eu am crescut cu această poveste. Aceasta este povestea tatălui meu. Tatăl meu în 1968 avea 18 ani. În 1968 s-a dus în RDG cu familia unde au fost întâmpinați de tancurile sovietice“ spune Anca Miruna Lăzărescu. Planul celor trei este mereu deturnat de o întâmplare sau de incompatibilitățile dintre ei, de felul diferit de a se raporta la ce se întâmplă în jur.

 

Filmul va rula la Cinematograful Modern, în data de 30 iunie, începând cu ora 19:00.

Biletele pot fi achiziționate, în momentul de față, on line, de pe www.cinemamodernsv.ro, sau de la casieria Cinematografului, se vor putea cumpăra începând cu data de 22.06.2017 (în intervalul orar 12:00 – 20:00).

Articole Similare

Back to top button