Stiri Locale

Campanie globala de educatie la Scoala ”Miron Costin”

Școala Gimnazială ”Miron Costin” Suceava a organizat, în perioada 8-14 mai 2017, activități dedicate proiectului internațional ”Campania Globală pentru Educație”, inițiat de Organiazația Salvați Copiii.

Comunicat de presă:

Scopul este acela de a reaminti autorităților din întreaga lume că promisiunile asumate de state trebuie respectate, iar educația gratuită și de calitate pentru toți copiii este una din aceste promisiuni (Obiectivul 4 de Dezvoltare Durabilă al Agendei 2030 a Naţiunilor Unite). Sub sloganul „Împreună pentru educație”, copiii și-au exprimat opinia despre importanța educației de calitate, despre modul în care sărăcia materială crește sărăcia educațională – tendință injustă și costisitoare ce duce la exacerbarea inechităților sociale. În cadrul orelor de dirigenție, au fost consultați cu privire la viziunea lor asupra educației și la aspirațiile pe care le au în viitor, atât în plan individual, cât și ca generație, realizând postere și dezbateri la nivelul Consiliului Școlar al Elevilor. Încurajați să gândească și să se exprime liber, școlarii din ciclul primar au scris câteva idei despre cum ar fi să trăiască într-o lume în care educația e gratuită, accesibilă, nediscriminatorie. Cei mai creativi elevi, atât din ciclul primar, cât și din cel gimnazial, au realizat scrisori sincere, relevante pentru nevoile lor și ale societății, adresate autorităților: Președintelui României, Primului Ministru, Ministrului de Finațe sau Primarului.

Săptămâna s-a încheiat cu o activitate complexă, la care au participat peste o mie de copii, alături de cadre didactice și părinți, desfășurată vineri la ora 12.00 în curtea școlii, prin care s-a promovat susținerea educației de calitate, incluzive și echitabile. Momentul inedit al manifestării l-a constituit un flash-mob al elevilor din clasele a VI-a și a VII-a. Dansul sincron – o carte deschisă, o „carte vie”- a simbolizat ideea că școala trebuie să ofere dreptul la libertate de exprimare, la dezvoltare personală, pentru ca tinerii să deveni cetățeni activi, implicați în consolidarea comunității și a societății. Campania Globală pentru Educație este un eveniment anual, ajuns deja la a VI-a ediție la Școala Gimnazială ”Miron Costin”, desfășurat în mai multe țări ale lumii, sub o temă comună, și susținut de 90 de coaliții naționale (organizații nonguvernamentale, organizații ale comunității, sindicate ale profesorilor, asociații ale părinților și grupuri de protecție a drepturilor copilului).

Articole Similare

Back to top button