Interviuri si ReportajeStiri LocaleStiri Nationale

POPASUL DE DUPĂ AMIAZĂ

Astăzi, în POPASUL DE DUPĂ AMIAZĂ, Alexandru Moldovan, Prefectul Județului Suceava a acordat un interviu pentru Radio AS, lui Vlad Florin Tudosă.

Principalele declarații și subiectele abordate de cei doi:

  1. Situația și măsurile care se impun în acest moment în cele două focare epidemice de la Centrele de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrice de la Sasca Mică și Costâna.
  2. Totodată, în urma discuțiilor avute de Prefectură cu Secretarul de Stat, general Ionel Oprea, acesta a transmis că în acum, la Suceava,”situația este una stabilă, aflată sub control.”
  3. ”Noi ne aflăm în primul plan de operaționalizare graduală a spitalului, mai mult, dacă nu ar fi fost cele două focare epidemice, ne-am fi aflat într-o zonă de platou.”
  4. În momentul de față, la Spitalul Județean Suceava, sunt internați aproximativ un nr. de 600 de pacienți din care 509 pacienți cu COVID-19.
  5. Spitalul are în momentul de față, 42 de paturi ATI și 41 de ventilatoare.
  6. ”Un aspect care ne îngrijorează și este în atenția noastră, este resursa medicală. În momentul de față, dintr-un total de 246 de medici, avem indisponibili 101.”
  7. În ceea ce privește suplimentarea schemei pentru îngrijitoare și infirmiere, Alexandru Moldovan, salută decizia autorităților județene de a suplimenta schema. Referitor la acest subiect, Prefectul Județului Suceava a mai precizat că ”această schemă a fost dimensionată într-un mod nerealist, încă dinaintea apariției crizei ”
  8. Despre noua conducere civilă a Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, cele trei funcții interimare, acesta a spus că ”nu pot decât să sprijin și să fiu de acord cu decizia luată într-un mod democratic de Consiliul Medical ”
  9. Începând cu data de 1 mai, conducerea militară medicală a Spitalului din Suceava, se va retrage, urmând ca să le fie repartizate noi misiuni.
  10. ”Este momentul ca și noi sucevenii să ne luam soarta în mâini și împreună cu o coagulare a tuturor energiilor acestui oraș dar și a județului, să punem umărul, să redobândim statul pe care îl merităm.”
  11. ”Din punctul meu de vedere și în urma analizei făcute, în momentul de față ne confruntăm la nivel de țară cu două probleme: cea medicală și cea economică. Dacă cea medicală, a însemnat la Suceava un loc 1, probabil pe care nu ni l-am dorit niciunul dintre noi.Să știți că paradoxal din discuțiile avute cu specialiști medicali, ne arată că vom ieși întăriți din această criză, însă prețul din păcate, a fost pierderea de vieți omenești.”
  12. ”Un lucru important de precizat este că, domnul Secretar de Stat, Ionel Oprea, lasă două proiecte importante, spre a fi implementate la nivelul Spitalului Județean. La nivelul Spitalului Vechi, se intenționează și vă zic în premieră, să se realizeze o unitate ATI, în proxima vecinătate a Secției de Boli Infecțioase. Ne gândim la 15 locuri pentru ATI formate din containere cu două boxe cu presiune negativă, ne referim la acele containere e tip EBOLA, ele putând fi realizate într-un efort conjugat, într-un termen de  săptămâni, și fac această precizare pentru că ar ridica presiunea de pe clădirea Spitalului Nou. Această unitate, ar dispune de un circuit propriu, o instalație de oxigen proprie, un aparat ecografie pulmonară, astfel încât toate acest cazuri grave ar putea fi tratate acolo și am degreva secția de ATI din clădirea nouă a Spitalului Județean. Un al doilea lucru care se dorește să fi implemetat la Suceava și s-a discutat cu șefa Secției de Hematologie de la noi și cu un cadru universitar despre preluarea unui aparat de plasmoferză. Cu toți am auzit în ultima perioadă despre plasma extrasă de la pacienții vindecați iar în contextul în care la nivelul județului Suceava, dar mai ales a Municipiul Suceava, avem un număr record de persoane pozitive și există și un grad mare de imunizare dar putea folosi toate aceste chestiuni medicale pentru tratamentul pacienților cu Covid-19.”
  13. În acest moment există un număr ridicat de persoane vindecate și anume 575 de persoane, iar externate din Spitalul Județean, 972 de persoane.
  14. ”Toate acestea sunt aspecte care ne spun că suntem într-un trend pozitiv, pe care repet, trebuie să îl privim cu prudență, întrucât nerespectarea protocoalelor medicale, a regulilor de distanțare socială și a celor de igienă, ne poate aduce într-un mod nefericit, la apariția unei de-a doua curbe de îmbolnăvire.”

Articole Similare

Back to top button